Van oorsprong komen klankschalen uit het Verre Oosten. De schalen worden nog steeds ceremonieel gebruikt. Bijvoorbeeld bij het inluiden van het begin van een meditatie sessie, of juist het einde ervan. De schalen begeleiden vaak gezangen en in Japan worden klankschalen gebruikt bij begrafenis rituelen en voorouder verering. Verder worden de schalen aangetroffen op altaren en in meditatie ruimten. In feite is een klankschaal een omgekeerde bel of klok. De bodem van de schaal rust op een speciaal kussen en met behulp van een klopper of mallet brengt de schaal prachtige en vibrerende tonen voort. Klankschalen worden tegenwoordig over de hele wereld gebruikt bij meditatie, muziek, ontspanning en bij verschillende therapieën.

 

'De wereld is klank', alle materie is trilling leerden wij al op school. Trillingen worden niet alleen gehoord, maar ook gevoeld. Vandaar dat het geluid en de vibratie van  klankschalen een stabiliserend en  rustgevend effect heeft op ons lichaam.

 

De samenstelling, de vorm, de dikte en de grootte van de klankschalen bepalen hun klank en timbre. Iedere schaal heeft zijn eigen, unieke klank. Volgens experts brengen de Tibetaanse schalen de meest zuivere tonen voort.

 

Oude klankschalen hebben iets mystieks. De sfeer die de klanken voortbrengen kun je tot in je binnenste voelen. Het gebruik van de schaal is te zien aan de slijtage door het jarenlange 'aanslaan' van de schaal, maar ook de hamerslagen van de maker op het metaal zijn soms zichtbaar. Oude schalen, echter, zijn zeer zeldzaam en kostbaar. Maar goede kwaliteit nieuwe klankschalen worden ook ambachtelijk, met de hand, gemaakt. Vroeger gebruikte men een samenstelling van metalen zoals goud, zilver, lood, ijzer, koper en tin. Tegenwoordig wordt meestal koper of brons gebruikt. Het productie procedé is eeuwenoud en kwaliteit schalen worden door vakmensen met de hand 'geklopt'. Er komt geen machine aan te pas! Natuurlijk worden er inmiddels ook meer massaal en machinaal klankschalen gemaakt. Deze zijn vaak goedkoper, maar qua klank niet te vergelijken met de handgeslagen exemplaren.

 

Klankschalen of in het Engels 'singing bowls' worden bespeeld door met een klopper de rand van de schaal aan te slaan. Maar het is ook mogelijk met de klopper of mallet over de rand van de schaal te wrijven, waardoor weer een heel ander geluid uit de schaal komt. Het is belangrijk de klankschaal op een ondergrond, zoals een kussen te plaatsen. De schaal kan ook op een vlakke hand worden gezet. Wanneer de klankschaal direct contact heeft met een harde bodem, dan zal de schaal op deze bodem vibreren en geen 'muziek' klanken geven.

 

Klik hier voor alle Steengoed klankschalen en accessoires.