Over edelstenen

 

Wilt u meer weten over de diverse maten trommelstenen? Klik dan hier.

 

Abalone

Interessant om te weten
Abalone is een zogenaamde organische ‘edelsteen’. Het is de schelp die hoort bij een soort zeeslak die voorkomt in Zuid Amerika, Japan en China. Kleine stukken van de schelp worden getrommeld met zand en water en zo mooi afgerond en glanzend. Het deel van de schelp dat licht van kleur is wordt Mother of Pearl (parelmoer) genoemd, het donkerblauwe gedeelte noemt men Paua. Al vele eeuwen worden prachtige sieraden en ceremoniële voorwerpen van deze bijzondere schelp gemaakt. Bij de Apache indianen was het traditie dat een meisje dat aan de vooravond stond vrouw te worden een stukje abalone schelp op het voorhoofd droeg.

Fysiek en mentaal
*  bij artrose
*  bij spierpijn of spierproblemen
*  helpt digestie
*  stimuleert intuïtie en psychische ontwikkeling


Albone
 
Agaat Roze

 

Agaat Roze
 
 

Agaat

Interessant om te weten
Agaten danken hun naam aan de rivier de Achates op Sicilië. Ze behoren tot de oudste sier- en gezondheidsstenen. Bij de oude Grieken en Romeinen was de Agaat zeer geliefd, onder meer voor het vervaardigen van amuletten. In latere jaren leerde men het aanbrengen van kleurveranderingen door verhitten, maar ook het kunstmatig kleuren van de stenen. Natuurlijk gaat er niets boven de natuurlijke tinten van de Agaat. Agaten zijn ontstaan in vulkanische gebieden, waar tijdens het afkoelen van de lava, het kiezelzuur afgezet en gekristalliseerd is. Mede door deze ontstaanswijze kan Agaat gemengd zijn met ijzer, mangaan, chroom en/ of andere metalen en daardoor een veelheid van kleuren vertonen. Hierdoor zijn veel Agaten niet constant van samenstelling en kan dus ook niet altijd een duidelijke beschrijving van de werking gegeven worden. Enkele van de meer constante vormen zijn Braziliaanse Agaat, Botswana Agaat en Mosagaat.

Fysiek en mentaal
*  Versterkt de spieren
*  Werkt kalmerend (vooral bij pijn en krampen)
*  Bevordert de bevalling
*  Vergroot het zelfbewustzijn en de levenskracht

Sterrenbeeld: Leeuw (grijs/wit), Ram en Schorpioen (rood/ roodbruin), Kreeft (blauw-grijs)
Agaat
 
Aktinoliet Aktinoliet
 
Amazoniet

Interessant om te weten

Amazoniet ontleent zijn naam aan de rivier de Amazone waar wel degelijk groene stenen werden gevonden, maar er wordt sterk aan getwijfeld of dit de steen was die we vandaag als Amazoniet kennen. De mooiste edelstenen worden in de staat Colorado in de Verenigde Staten gedolven. Het is reeds duizenden jaren, en nog steeds, één van de belangrijkste heilige stenen voor de Indianen van Noord-, Midden- en Zuid Amerika. De Amazoniet wordt gezien als een sterke geneeskrachtige steen en is blauwachtig groen, met lichte en donkere vlekjes. De kleur is afkomstig van koper. In Europa werd de steen niet veel gebruikt.

Fysiek en mentaal
*
Vermindert migraineachtige hoofdpijnen
*
Versterkt de zenuwen
*
Bij huidaandoeningen zoals eczeem en steenpuisten

Sterrenbeeld: Maagd, Vissen
Amazoniet 
 
Amethyst Kwarts

Amethyst Kwarts
Zie ook: Amethyst

Interessant om te weten
Amethyst kwarts is een combinatie van de paarse Amethyst en de witte Kwarts. Het is een goedkopere versie met een vergelijkbare werking mits het aandeel Amethyst voldoende hoog is.

Sterrenbeeld: Boogschutter, Vissen, Maagd, Waterman, Steenbok

 
 


Amethyst

Interessant om te weten
Amethyst ontleent zijn naam aan het Griekse ‘Amethystos’, ofwel ‘niet dronken’. Waarschijnlijk moet dit meestal niet letterlijk genomen worden, maar meer in de betekenis van ‘duidelijk en standvastig’. De kleur is licht- tot donkerviolet en geheel of grotendeels doorzichtig. De mooiste, en ook de duurste, exemplaren zijn diep donkerpaars en geheel doorzichtig. De kleur is afkomstig van mangaan, ijzer en titanium.

Fysiek en mentaal
*  Kalmerend en versterkend op hart en zenuwen
Bij spanningshoofdpijn en migraine
Bij slapeloosheid
Voor innerlijke rust
Meditatiesteen
Reinigt en vergeestelijkt de ziel

Sterrenbeeld: Boogschutter, Vissen, Maagd, Waterman, Steenbok

Amethyst 
 
andalusiet chiastoliet Andalusiet Chiastoliet
 
Andes Opaal Andes Opaal
 
Andes Opaal Andes Opaal
 

Apache Tranen
Zie ook: Obsidiaan


Interessant om te weten
Apache Tranen zijn Zwarte Obsidianen. Het zijn vaak kleinere ‘doorzichtige’ stenen in de vorm van druppels, die worden gevonden, in met name, Arizona in de Verenigde Staten. Apache Tranen worden gevormd uit Veldspaat, Hornblende, Biotit en Kwarts. Net als Obsidiaan zijn Apache Tranen een vorm van Vulkanisch Glas. Er is een bijzondere legende met betrekking tot de Apache Tranen. Nadat een Apache stam meerdere keren een nederzetting in Arizona had aangevallen, wisten enkele soldaten hun kamp te vinden en vermoordden bijna alle mannen. Apaches die overbleven sprongen in een nabijgelegen ravijn om uit handen van de blanken te blijven. De achtergebleven vrouwen en kinderen huilden, jammerden en rouwden om hun doden. Hun tranen werden opgenomen in kleine zwarte stenen. Wanneer de stenen tegen het licht worden gehouden kan de doorzichtige traan van een Apache vrouw worden gezien... zo beweert men...

*  Apache Tranen brengen geluk. Iemand die een Apache Traan bezit, zal nooit meer hoeven te huilen.

Apache Tranen
 
  Apatiet
 

Aquamarijn

Interessant om te weten
De naam Aquamarijn komt van het Latijnse ‘Aqua’ (=water) en Mare (=zee). Aquamarijn was voor de oude Grieken een symbool van zuiverheid en vreugde. De kleur wisselt van bijna kleurloos tot helderblauw en van glashelder tot bijna ondoorzichtig. Aquamarijn is één van de mooiste Berylsoorten en familie van de Smaragd.

 Fysiek en mentaal
*
Bij voorhoofdsholteontsteking
* Bij schildklierproblemen
* B
ij aften in de mond
* B
ij keel- en kiespijn en andere keel- en mondaandoeningen
* B
ij allergieën, bronchitis en kortademigheid
* P
ositieve invloed op zelfbewustzijn en persoonlijkheid
* Steen van zieners en mystici

Sterrenbeeld: Waterman, Vissen, Weegschaal en Tweelingen

Aquamarijn
 
Aventurijn Blauw Aventurijn Blauw
 

Aventurijn

Interessant om te weten
De naam Aventurijn komt van het Italiaanse ‘a ventura’, hetgeen ‘per ongeluk’ betekent. Hierbij wordt verwezen naar de toevallige vondst in de 18e eeuw van Aventurijn glas of te wel Goudsteen. Goudsteen wordt meestal nagemaakt en is herkenbaar aan de glinsterend vlekjes koper. Aventurijn is min of meer doorschijnend en heeft een prachtige chroomgroene kleur met soms licht schitterende spikkels.

Fysiek en mentaal
*  Bij huidproblemen zoals eczeem, acne, psoriasis en jeuk
*  B
ij ontstekingen
*  N
ormaliseert transpiratie
*  V
erbetert geheugen
*  B
evordert geestelijk evenwicht en zelfbeheersing

Sterrenbeeld: Kreeft, Stier en Weegschaal

Aventurijn Groen
 
Aventurijn Rood Aventurijn Rood
 
Aventurijn Geel Aventurijn geel
 
Badar Bessi badar besi
 

Barnsteen

Interessant om te weten
Barnsteen is geen steen, maar een fossiele hars van naaldbomen die in de loop van miljoenen jaren ‘versteend’ is. Barnsteen brandt al bij betrekkelijk lage temperaturen en kan door wrijven met een doek elektrostatisch worden. In sommige landen wordt de statische elektriciteit van Barnsteen gebruikt bij dieren om teken te weren. Barnsteen wordt veel nagemaakt uit kunstharsen. De kleur varieert van licht- tot donkergeel, zelfs tot bruin aan toe. Meestal is Barnsteen ondoorzichtig. Soms is de steen doorzichtig en kunnen in uitzonderlijke gevallen kleine insecten, resten van planten of zaden gezien worden die in de hars zijn ingesloten.

Fysiek en mentaal
* Verwarmend
* B
eschermt luchtwegen
* B
ij fobieën, angsten en depressies
* B
ij fantoompijnen
* Bij doofheid, oorontstekingen en oorpijn
* B
ij het doorkomen van tandjes

Barnsteen

 
Bergkristal extra Bergkristal Extra
 

Bergkristal

Interessant om te weten
Eén van de kwartsen die in mooie kristalvorm gevonden wordt. De grootte varieert van kleine naaldjes tot vele kilo’s zware kristallen. Meestal is Bergkristal wat troebel. Het meest waardevol zijn de kristallen die volledig kleurloos en helder als kristalglas zijn. De Azteken en de Maya’s maakten schedels van heldere kwarts om hun vijanden te verdoemen. Bergkristal werd gebruikt om prachtige drinkbekers, vazen en andere voorwerpen van te maken. De naam komt van het Griekse ‘crystallos’. Kristallen en ijsformaties die zich vormden onder de enorme druk van schuivende gletsjers. Lang geleden werd Bergkristal als ‘versteend ijs’ beschouwd en komt in heel was rariteiten kabinetten voor. Pas in de 17e eeuw werd Bergkristal omschreven als een mineraal. Hoe helderder en beter de kwaliteit hoe kostbaarder het voorwerp.
Bergkristal is synoniem voor zuiverheid, helderheid, onschuld, ingetogenheid en trouw.

Fysiek en mentaal
Bergkristal met andere stenen gedragen versterkt de werking
*  B
evordert geduld, geestelijk evenwicht en zelfvertrouwen
*  B
ij depressiviteit
*  B
ij evenwichtstoornissen
*  B
ij menstruatiestoornissen
*  B
ij overgangsklachten

Sterrenbeeld:
Alle sterrenbeelden

 Bergkristal
 
 Beryl

Beryl

Interessant om te weten
Van het Griekse woord ‘beryllos’ is ‘bril’ afgeleid. De oude Grieken konden al heldere lenzen slijpen van Beryl. Beryl is meestal kleurloos, maar komt ook voor in kleurschakeringen van vaalgeel tot vaalblauw. Alle mineraaltypen die behoren tot de Berylen bevatten het metaal beryllium, dat nog lichter is dan alluminium.

Berylen zijn: Aquamarijn, Smaragd, Goshenit, Heliodor, Morganit en Bixbit. Beryl is altijd de steen geweest van artiesten en kunstenaars, omdat de steen de creativiteit zou bevorderen.

Fysiek en mentaal
Bij maag- en leverklachten
*  Maakt opgewekt
*  Als begeleider tijdens reizen
*  Bij wagen- en zeeziekte
*  Bij heimwee
*  Goed voor mond, kaak, keel
*  Bevordert creativiteit

 
Boomagaat Boomagaat
 
Braziliaanse Agaat Braziliaanse Agaat
 
Bronziet Bronziet
 
Calciet Blauw Calciet Blauw
 

Calciet

Interessant om te weten
Calciet, ook wel kalkspaat genoemd, ontleent zijn naam aan het hoge kalkgehalte en heeft een zeer lage hardheid. Voorzichtigheid is dus geboden om beschadigingen te voorkomen. Calciet komt voor in allerlei kleuren zoals geel, blauw, groen, roze. De grote verschillen in prijs zijn meer toe te kennen aan verschillen in zeldzaamheid dan aan verschillen in werking. De naam komt van het Griekse ‘chalix’ hetgeen ‘kalk’ betekent. Stalactieten en stalagmieten, de hangende en staande grotformaties, bestaan grotendeels uit Calciet. Bijzonder is de optische kwaliteit van de steen, de zogenaamde dubbele refractie waarbij je, wanneer je door de steen kijkt, een dubbel beeld ziet.

Fysiek en mentaal
Rustgevend
* M
aakt vrolijk
* V
oor geestelijk evenwicht
* B
ij verdriet en eenzaamheid
* V
oor zachte energie

Calciet

Calciet Blauw trefwoorden
*  Moederinstinct
*  O
nschuld
*  S
teen van een gelukkig gezin
*  Z
achte energie

Calciet Oranje en Geel trefwoorden
*  Positiviteit
*  B
ij fysieke en mentale druk
*  A
cceptatie fysiek contact
*  S
eksuele blokkades

 

 

 


Sterrenbeeld:
Schorpioen en Leeuw (Oranje Calciet), Leeuw en Maagd (Gele Calciet), Vissen, Steenbok en Waterman (Blauwe Calciet
)

 
Calciet groen Calciet Groen
 
Calciet Honing Calciet Honing
 
Calciet Mangano Calciet Mangano
 
Calciet Oranje Calciet Oranje
 
Calciet Rood Calciet Rood
 
 Carneool

Interessant om te weten
Carneool werd veel gebruikt en hoog geschat in het oude Egypte en Griekenland. De steen werd aan de doden meegegeven om een zorgenvrij leven na de dood te waarborgen. De Romeinen gebruikten Carneool in hun zegelringen, omdat hete was niet aan Carneool kleeft.
Qua kleur doet Carneool denken aan de zonsopgang. De oranjeachtige tot donkerrode kleur is soms enigszins doorschijnend en soms licht gestreept. De kleur is afkomstig van ijzer.

Fysiek en mentaal
* Bij lage bloeddruk
* B
ij problemen in de bloedsomloop
* B
evordert doorbloeding
* B
ij koude voeten
* B
ij zenuwpijnen
* B
ij nachtmerries
* V
oor vitaliteit en levensvreugde
* V
oor verdraagzaamheid

Sterrenbeeld: Stier, Maagd, Schorpioen, Ram

 

Carneool

 
Celestien Helder Celestien helder
 
Celestien Celestien
 

Chalcedoon

 

Chalcedoon

Interessant om te weten
De naam Chalcedoon is verbonden met de Griekse plaats Chalkedon, waar de oudste vindplaats van deze steen is. Chalcedoon is een vezelige kwartssoort, meestal opgebouwd uit laagjes wit, licht- en donderker blauw en grijs/lila. Chalcedoon met een grove en langvezelige structuur neemt weinig of geen kleur op. De (bijna) witte exemplaren worden melkstenen genoemd. Volgens de signatuurleer zou deze lichte Chalcedoonsoort de melkproductie bij zogende moeders stimuleren.
Al in de Bronstijd werd Chalcedoon gebruikt voor allerlei voorwerpen. Chalcedoon werd net als Carneool gebruikt voor zegels, omdat de hete was zich niet hecht aan deze steensoorten. Op Kreta zijn zegels gevonden die dateren van circa 1800 vChr.

Fysiek en mentaal
* B
ij bloedingen
* G
eneest ontstoken wonden en abcessen sneller
* Helpt bij winterhanden en wintervoeten
* B
ij huidkloven
* K
almeert en bestrijdt agressiviteit
* B
evordert spraak
* K
an helpen bij stotteren.

Sterrenbeeld: Boogschutter, Tweelingen, Steenbok, Kreeft

 
Chalco Pyriet
Chalco Pyriet
 
 Charoit Charoit 
 
 Chrysoberyl  Chrysoberyl
 
 Chrysocolla

Chrysocolla

Interessant om te weten
Chrysocolla is voornamelijk groen en blauw van kleur en werd door de Egyptenaren wel het ‘zachte’ broertje van Turkoois genoemd. De steen is ook bekend onder de naam Kiezelkoper of Kiezelmalachiet. Het hoge gehalte aan koper geeft de steen zijn typerende kleur. De naam Chrysocolla komt uit het Grieks, ‘chrysos’ (goud) en ‘kolla’ (lijm). Zoals de naam doet vermoeden werd het steenmateriaal gebruikt om goud te solderen (voor het eerst in 315 v.Chr). Chrysocolla  wordt veel gevonden in Israël en de Congo in Afrika.

Fysiek en mentaal
*  versterkt luchtwegen en keel
*  bij astma
*  bij schildklieraandoeningen
*  voor evenwicht in emoties en stemmingen
*  versterkt vriendschappen
*  schept vrede

Sterrenbeeld: Tweelingen, Weegschaal en Boogschutter

 

Chrysoliet

Interessant om te weten
Peridoot een groene, vaak doorzichtige steen. Hoe helderder hoe beter. Peridoot wordt ook wel Olivijn of Chrysoliet genoemd. Komt in de natuur vooral voor in kleine brokjes. Worden grotere stukken gevonden, dan zijn deze vaak zeer kostbaar.
Peridoot was eens waardevoller dan diamant en werd tot de 18e eeuw omschreven als Topazion of Topaas. Men beweert dat Peridoot werd ontdekt op het eiland Topazios, tegenwoordig St. John’s eiland in Egypte. De naam Peridoot komt vanuit het Grieks en betekent ‘geeft in overvloed’. De mooiste Peridoot wordt gewonnen op de grens tussen Pakistan en Afghanistan.

Fysiek en mentaal
* Bevordert de weerstand
* S
terkt het hart
* B
estrijdt negatieve gevoelens zoals jaloersheid en egoïsme
* B
estrijdt nerveuze dromen en depressiviteit.

Chrysoliet
 
Chrysopraas

Chrysopraas

Interessant om te weten
Chrysopraas is appelgroen van kleur, soms enigszins doorschijnend, met vaak bruine putjes verdeeld over het oppervlak van de steen. Mensen met een nikkelallergie dragen deze steen beter niet, omdat de steen kleine hoeveelheden nikkel bevat. Chrysopraas is populair  in Australië, waar de steen ook wordt gedolven. ‘Down under’ wordt de steen verkocht als Australische Jade. De Grieken en de Romeinen gebruikten Chrysopraas veel voor het vervaardigen van Cameeën. Ook in de ornamentale sieraden van de Farao’s van Egypte wordt Chrysopraas aangetroffen. In China is deze halfedelsteen belangrijk om Yin en Yang in balans te krijgen en de Chi (energiestroom) te stimuleren. In India, daarentegen, zou Chrysopraas helpen bij een gebroken hart.

Fysiek en mentaal
*  bij hoge bloeddruk
*  stimuleert de hartspier
*  versterkt metabolisme
*  bevordert een gemakkelijke bevalling
*  met Bergkristal slaap bevorderend
*  bij meditatie
*  Chrysopraas sluit een cyclus af en laat een nieuwe beginnen

Sterrenbeeld: Kreeft, Weegschaal

 
Chryta Werdiet Chyta Werdiet
 
Citrien helder

Citrien

Interessant om te weten
Citrien komt van ‘citrus’, vanwege de lichtgele kleur. De kleur varieert van lichtgeel tot goud- en roodbruin en is geheel of gedeeltelijk doorzichtig. Citrien krijgt zijn prachtige gele tint door kleine ijzer partikeltjes die in de steen zijn ‘ingekapseld’. De oxidatie van de ijzerdeeltjes geeft de Citrien zijn gele kleur. Amethyst en Citrien zijn stenen die met elkaar zijn verbonden. De mate van oxidatie van het ijzer is bepalend. Door Amethyst te verhitten kan Citrien worden gecreëerd. Natuurlijke Citrien is zeldzamer en vrij duur. Goedkope Citrien is dus veelal gebrande Amethyst. Citrien wordt ook wel de Succes Steen genoemd of de Steen van de Handelaars. Men geloofde dat een Citrien steen in de kas de verkopen zou laten stijgen…
Citrien komt voornamelijk uit Brazilië, meer natuurlijke Citrien wordt gedolven in de Oeral in de Sovjet Unie en in Madagascar.

Fysiek en mentaal
bij stofwisselingsproblemen
bij diabetes
voor positiviteit en energie
geeft zelfvertrouwen

Sterrenbeeld: Leeuw, Maagd, Weegschaal, Schorpioen

 

 

Citrien Kwarts

Interessant om te weten
Citrien is een gele kwartssoort. Citrien Kwarts, en de naamt zegt het al, is Citrien met een groter aandeel kwarts dan bij een heldere Citrien het geval is. Citrien kwarts is vrijwel altijd gebrande Amethyst. Door Amethyst te verhitten kan Citrien worden gecreëerd. Deze steen wordt ook wel Topaas Brûlé of Bahia Topaas genoemd. De naam ‘Topaas’ werd met name door handelaars gebruikt om de steen op te waarderen. Citrien is uiteraard geen Topaas. De kleur van de steen varieert van lichtgeel tot goud- en roodbruin en is geheel of gedeeltelijk doorzichtig.

Fysiek en mentaal
*  bij stofwisselingsproblemen
*  bij diabetes
*  voor positiviteit en energie
*  geeft zelfvertrouwen

Sterrenbeeld: Leeuw, Maagd, Weegschaal, Schorpioen

Kijk ook bij: Citrien

Citrien Kwarts
 
 Dolomiet  Dolomiet
 
Dumorturiet Dumorturiet
 
Fluoriet  

Fluoriet

Interessant om te weten
Fluoriet wordt ook wel Vloeispaat genoemd vanwege het gebruik als vloeimiddel bij de glas- en metaalverwerking. Fluoriet wordt in veel kleuren gevonden. De kristallen zijn vaak (half) doorzichtig. Voor verzamelaars zijn alle kleuren interessant. Als geneeskrachtige steen wordt met name de gele, de blauwe en de violet/ paarse Fluoriet gebruikt. De naam heeft direct te maken met ‘Fluorescerend’. Veel Fluoriet stenen fluoresceren namelijk onder ultraviolet licht. Beroemd zijn de blauw oplichtende stenen die in Engeland worden gevonden onder de naam ‘Blue John’.

Fysiek en mentaal
*  stimuleert schildklier
*  stimuleert spijsvertering
*  bestrijdt verstopping
*  reguleert maagzuur
*  voorkomt buikkramp
*  bevordert geestelijke energie en helder denken

Sterrenbeeld: Waterman en Boogschutter (Fluoriet Blauw), Leeuw, Maagd en Tweelingen (Fluoriet Geel), Stier, Maagd en Weegschaal (Fluoriet Rose), Stier en Weegschaal (Fluoriet Groen), Waterman, Steenbok en Vissen (Fluoriet Violet)

 
 Girasol  Girasol
 
Git Git
 
Goudsteen Blauw Goudsteen blauw
 
Goudsteen Goud Goudsteen Goud
 
Granaat Groen Granaat groen
 
Granaat  

Granaat

Interessant om te weten
Granaat is een steen die al sinds de oudheid als één van de grondstenen van het leven bekend staat. Volgens de overlevering werd de Ark van Noach door een Granaat verlicht. Deze warme en vaak diep rode steen, die in de Middeleeuwen ook wel Karbonkel (= roodgloeiend kooltje) werd genoemd komt voor in oude Grimoires (magische of occulte boeken) en moest reizigers beschermen. Voor de meeste mensen is donkerrood de kleur die bij Granaat hoort, maar Granaat komt voor in meerdere kleuren. Afhankelijk van de chemische samenstelling is er zelfs sprake van een ander soort Granaat (bijv. Grossular, Almandien). Blauwe granaat is het meest zeldzaam (pas in 1990 ontdekt op Madagascar). Verder geldt, hoe doorzichtiger de steen, hoe beter de kwaliteit, hoe kostbaarder hij is. Granaten zijn harde stenen en kunnen goed geslepen worden. De beste kwaliteit stenen worden gevonden in Oost Afrika.

Fysiek en metaal
* V
erbetert potentie
* V
oor zelfvertrouwen en wilskracht
* V
oor doorzettingsvermogen
* V
riendschap bevorderend
* V
oor hartstochtelijke liefde

Sterrenbeeld: Ram, Schorpioen, Stier

 
Groene Kwarts Groene Kwarts
 
Grossulaar Grossulaar
 
Hematiet kwarts Hematiet Kwarts
 
Hematiet

 

  

Hematiet

Interessant om te weten
De kleur van Hematiet is metaalachtig donkergrijs tot zwart. Hematiet wordt ook wel bloedsteen genoemd. Heliotroop wordt ook bloedsteen genoemd, maar met een andere achtergrond. Hematiet kleurt tijdens het slijpen van de steen het koelwater namelijk bloedrood. Vroeger werd deze steen ter begeleiding naar de eeuwigheid aan de doden meegegeven. Ook Thut Anch Amon was vergezeld van scarabeeën uit Hematiet. Door het hoge ijzeroxide gehalte wordt de steen gebruikt om bloedingen te stelpen.

Fysiek en mentaal
*  bij bloedarmoede
*  bevordert bloedstolling
*  bij bloeduitstorting
*  helpt bij menstruatiestoornissen en menstruele pijn
*  bij overgangsklachten
*  versterkt het hart
*  waarschuwt bij gevaar
*  voor een rustige slaap

 Sterrenbeeld: Ram, Schorpioen, Steenbok

 

 

 

 

 
Howliet Blauw Howliet Blauw
 
 Howliet Wit  Howliet Wit
 
  Idocraas  Idocraas
 
 Ioliet  Ioliet
 

 

Jade

 Interessant om te weten
Jade is misschien wel één van de meest populaire edelstenen ter wereld en heeft een enorm rijke geschiedenis. In Azië is deze prachtige taaie vaak groene steen doordrenkt van traditie en spiritualiteit. Er is nogal wat verschil in allerlei publicaties wat Jade nu precies is. De meeste wetenschappers zijn van mening dat Jade de verzamelnaam is voor een menging van Nefriet en Jadeït, waarbij het percentage van de twee zeer kan verschillen . Bij Jade wordt vaak gedacht aan de kleur groen, maar Jade kent veel kleuren waaronder geel, wit, oranje en zelfs zwart. Jade werd in, vooral China, al vele duizenden jaren gebruikt voor sieraden en ornamenten, maar er werden ook wapens van gemaakt. Men zegt dat Jade zelfs sterker is dan staal! De naam Jade komt van het Spaanse ‘piedra de ijada’, dat ‘steen voor de lendenen’ betekent. Men had namelijk gezien dat in Mexico Jade als geneesmiddel werd gebruikt voor de nieren. Jade wordt niet zoals andere stenen in ruwe kristallen gevonden. Ruwe Jade is een rotsblok met een Jade laag. Vroeger werden stukken verhit en snel afgekoeld, waardoor de Jade als het ware lossprong, maar tegenwoordig werkt men met diamantzagen om de Jade te verwijderen.

Fysiek en mentaal
*  bij nierziekten
*  versterkt de blaas
*  bij bedplassen

Sterrenbeeld: Weegschaal, Stier, Kreeft

Jade
 
Jaspis brecci

 Jaspis Brecci

 
Jaspis Dalmatiner Jaspis Dalmatiner
 
 Jaspis Fantasie  Jaspis Fantasie
 
  Jaspis Geel  Jaspis Geel
 
 Jaspis Gestreept  Jaspis Gestreept
 
  Jaspis Oceaan  Jaspis Oceaan
 
 Jaspis Picasso   Jaspis Picasso
 
 Jaspis Picture  Jaspis Picture
 
 Jaspis Rood  

Jaspis Rood

Interessant om te weten
Jaspis komt veel voor en maakt zelfs 12% van de aardkorst uit. De steen wordt in veel kleuren gevonden, zoals rood, geel, beige en ook in combinatie met andere stenen zoals Hematiet. Van alle kleuren zien we rood het meeste. Archeologische vondsten in Ethiopië tonen aan dat de pre historische mens daar Jaspis al gebruikte voor wapens en gereedschappen. De steen werd dus al vroeg hoog gewaardeerd door de mens. In Pompeï en andere oude steden vond men gegraveerde ringen en Rode Jaspis was zelfs de eerste grondsteen van het nieuwe Jeruzalem. Er is altijd magische en genezende kracht toegeschreven aan Jaspis. De steen werd bijvoorbeeld in het kuiltje van de maag gelegd bij maagpijn.

Fysiek en mentaal
*  bestrijdt blaasontsteking
*  vermindert zwangerschapsbraken
*  kan bloedziekten bestrijden
*  helpt om een miskraam te voorkomen
*  bevordert een ongecompliceerde bevalling
*  kracht en vitaliteit

*  stabiliteit


Sterrenbeeld: Ram 

 
  Jaspis Zebra  Jaspis Zebra
 
 Koper nuggets   Koper Nuggets
 
Kunziet Kunziet
 
 Labradoriet  

Labradoriet

Interessant om te weten
Labradoriet ontleent zijn naam aan de Canadese staat Labrador. De mooiste exemplaren worden echter in Finland gevonden, maar daar Spectroliet genoemd. Bij een bepaalde lichtinval en door de bijzondere kristalstructuur laat de steen een indrukwekkend  spectrum aan kleuren zien. Beweeg de steen in het licht en het labarorescence effect laat zich zien: intense kleuren blauw, groen, geel en oranje. Labradoriet wordt ook wel de ‘Tovenaarssteen’ genoemd of ‘de donkere zijde van de maan’. Soms lijkt het alsof de steen zelfs licht geeft. In sommige boeken beweert men dat dit ‘licht’ in de steen bewaard is gebleven uit de tijd dat de aarde nog met de zon verenigd was en als het ware ‘oud zonlicht’ is.
Labradoriet is de steen van de Transformatie en brengt dingen boven die verborgen waren voor het blote oog.

Fysiek en mentaal
*  geeft geestelijke energie
*  voor doorzettingsvermogen
*  bestrijdt eenzaamheid
*  beschermt het aura

Sterrenbeeld: Boogschutter

 
  

Lapis Lazuli

Interessant om te weten
Lapis is een licht tot donkerblauwe steen met ‘sterretjes’ van Pyriet. De blauwe (azul) kleur van de hemel gecombineerd met lichtjes van Pyriet symboliseren de flonkerende sterren aan het firmament samen met de Goddelijke macht.
Een van de oudste opgravingen van Lapis voorwerpen dateert van vóór 3300 v.Chr.! De prachtige blauwe steen werd vooral gebruikt  in amuletten, scarabeeën en zegels. Cleopatra schijnt gemalen Lapis als oogschaduw te hebben gebruikt.
Marco Polo vond op zijn reizen in 1271 mijnen in Siberië en Afghanistan  waar Lapis al eeuwen opgegraven werd.  Van daar uit heeft de koningsblauwe steen zijn weg over de hele wereld gevonden. In veel kerken en paleizen in Rusland kunnen  prachtige voorbeelden van Lapis versieringen worden bewonderd. Catharina de Grote, Tsarina van Rusland, van 1762 tot 1796, liet de wanden van een balzaal in haar zomerpaleis, in het huidige Poesjkin, inleggen met Lapis en Barnsteen.
Lapis bestaat tussen 25 tot 40% uit Lazuriet. De meeste Lapis soorten bevatten ook Calciet, Sodaliet en Pyriet. Lapis betekent ‘steen’ in Latijn, Lazuli komt oorspronkelijk uit het Perzisch en betekent ‘hemel’.

Fysiek en mentaal
*  helpt bij depressiviteit en angsten
*  helpt bij nervositeit en nagelbijten
*  verzacht gevolgen van een beroerte
*  bij hartklachten en hartkloppingen
*  maakt opgewekt
*  steen van de Vriendschap

Sterrenbeeld: Steenbok, Waterman, Maagd

 Lapis lazuli
 
 Larimar   Larimar
 
 Leopard Skin Agaat  Leopard Skin Agaat
 
 lepidoliet   Lepidoliet
 
  Maansteen Blauw  Maansteen Blauw
 
 Maansteen  Maansteen

Interessant om te weten
Maansteen is rozig, grijs en/ of geelachtig en vertoont kleurverschillen bij veranderend licht. Maansteen bevat kristalachtige structuren die een bijzondere schittering geven, waardoor de steen iets magisch en mystieks krijgt. Maansteen is al heel lang, en nog steeds, de steen van de vrouw. In Arabische landen geldt de maansteen als familiesteen die vruchtbaarheid en kinderrijkdom geeft. De steen wordt ook genoemd bij een aantal bijzondere volksgebruiken zoals het laten toenemen van de vruchtbaarheid van fruitbomen. Een Maansteen dient bij wassende maan in een bloeiende boom gehangen te worden om meer vruchten te geven aan het einde van de zomer. Neemt men een Maansteen in de mond, dan wordt datgene dat men moet ondernemen in het geheugen ingeprent.
Maansteen is een zeer algemene steen die op heel veel plekken op aarde wordt gevonden. De steen bestaat namelijk uit Veldspaat, waar de aardkorst voor ongeveer 60% uit bestaat. Het grappige is dat een Maansteen meestal niet ─Ścht bijzonder mooi is, maar een goede slijper of polijster van stenen kan de steen omtoveren tot de meest prachtige Maanstenen.

Fysiek en mentaal
*  bij onregelmatige menstruatie en menstruatiepijnen
*  bestrijdt onvruchtbaarheid
*  verzacht problemen van de overgang
*  vermindert het aantal en gevolgen van opvliegers
*  geeft levenslust
*  bevordert tevredenheid

Sterrenbeeld: Kreeft, Steenbok, Tweelingen
 
 

Magnesiet

Interessant om te weten
Magnesiet is een witte, melkachtig tot geelachtig gekleurde steen met een hoog magnesium gehalte. Het mineraal wordt industrieel gebruikt in de staal- en rubberindustrie en bij het maken van bepaalde chemicaliën en meststoffen. De steen wordt ook gekleurd om bijvoorbeeld kralen te maken en wordt dan Howliet genoemd.   De structuur lijkt wat op hersenen. In de natuurgeneeskunde wordt dit aangeduid als de signatuur van de steen. Magnesiet is een zeer spirituele steen, die met name emoties in balans brengt en de drager leert zich te uiten.

Fysiek en mentaal
*  stimuleert vochtafdrijving
*  kan helpen gewicht te verliezen
*  reguleert baarmoeder en prostaat
*  werkt positief op de gal
*  bestrijdt galstenen
*  sterkt de zenuwen
*  symboliseert onschuld en vrijheid

Sterrenbeeld: Kreeft, Steenbok, Tweelingen

 Magnesiet
 
 Magnetiet  

Magnetiet, Herculessteen, Lodestone, Badar Besi

Interessant om te weten
Magnetiet is een vaal zwarte steen die, qua schoonheid, misschien niet de mooiste steen is, maar wel heel bijzonder. Magnetiet, zoals de naam al aangeeft, is van nature magnetisch en wordt vanwege zijn kracht ook wel Herculessteen genoemd.
Magnetiet werd ook gebruikt als een vroege vorm van een kompas. De Chinese Huang Di zou in 1234 v.Chr. voor het eerst een kompas hebben gebruikt: een stukje bamboe met een magneetsteen erop, als kompasnaald, in een schaal met water die zich richtte naar het noorden en het zuiden. In Indonesië staat deze steen bekend onder de naam ‘Badar Besi’.(= volle maan ijzer) en zou bescherming bieden tegen boze geesten. De steen speelt nog steeds een belangrijke rol in de industrie voor het vervaardigen van magneten en bij bepaalde chemische processen (productie van ammoniak en koolwaterstoffen) . De poedervorm van Magnetiet wordt tevens gebruikt om Arsenicum uit water te halen. Soms wordt Magnetiet in grote hoeveelheden in zand gevonden. Dergelijke zwarte ‘stranden’ worden aangetroffen in Californië en aan de west kust van Nieuw Zeeland.
Andere namen voor Magnetiet zijn: Herculessteen, Lodestone, Badar Besi.

Fysiek en mentaal
*  bij pijn en ontstekingen in het algemeen
*  bij gewrichtspijn en gewrichtsontsteking
*  bij jicht en spit
*  bij ischias, hernia en tennisarm
*  voor kracht en gezondheid

Sterrenbeeld: Steenbok, Waterman

 
  

Malachiet

Interessant om te weten
Malachiet is een diepgroene steen met zwartgroene banden. Het is een zogenaamd ‘edel’ kopererts dat met name veel voorkomt in Afrika. België had vroeger grote mijnen in het voormalige Belgisch Congo. Rond 1950 stond de Congo op de vierde plaats van ’s werelds grootste producenten van koper.
Malachiet is één van de oudst bekende edelstenen. De vroegste Malachiet decoratie dateert van circa 10.500 jaar geleden! De vondst werd gedaan in het huidige Irak ten tijde van de Neanderthalers.
De Sinaï en zijn kopermijnen stond er om bekend spiritueel te worden gedomineerd door de Egyptische godin van schoonheid, liefde en vrouwen, Hathor. Zij werd ook wel de ‘dame van Malachiet’ genoemd. Van de groene, koperhoudende steen werd ook Kohl gemaakt. Vrouwen die deze eyeliner aanbrachten stonden onder de directe bescherming van de Godin Hathor. Het Egyptische woord voor oog make-up werd hetzelfde geschreven als het woord voor bescherming.
Malachiet  werd ook gedragen als talisman tegen epidemieën. Zo zou Malachiet mensen behoed hebben voor Cholera. De antibacteriële werking van koper zou hierbij een rol kunnen hebben gespeeld. En wie uit een beker van Malachiet drinkt zou de dieren kunnen verstaan!

Fysiek en mentaal
*  bij spier reuma
*  bij hartritmestoornissen
*  bij menstruatiestoornis en menstruatiepijnen
*  geeft hoop
*  absorbeert negatieve energie
*  stimuleert tevredenheid

Sterrenbeeld: Weegschaal, Steenbok, Schorpioen

 Malachiet
 
 Mookaiet  Mookaiet
 
 Moldaviet  Moldaviet
 
 Mosagaat Rood  Mosagaat Rood
 

Mosagaat

Interessant om te weten:
Mosagaat of Mocha stone (Mocha, Saudi Arabië) is een agaatsoort met groen of bruin gekleurde insluitsels die lijken op stukjes mos of stukjes blauwschimmelkaas. De steen is eigenlijk een Chalcedoon met dendriet (=kristal met een vertakte groei). Mosagaat bevat geen organisch materiaal en wordt vaak gevormd uit verweerd vulkanisch gesteente. De nepplantjes in de steen zijn in werkelijkheid in de steen geïnfiltreerde oplossingen die ijzer en mangaan bevatten en dunne laagjes vormen langs de scheurtjes. De meeste Mosagaten komen uit India, maar tegenwoordig worden in het Duitse Idar Oberstein Agaten dusdanig gemanipuleerd dat dendriten kunstmatig worden gevormd en de stenen als Mosagaat kunnen worden aangeboden.

Fysiek en mentaal
* bevordert een goede darmwerking en spijsvertering
* bij darmstoornissen en darmkrampen
* geeft innerlijke rust
* stimuleert vitaliteit en zelfvertrouwen

Sterrenbeeld: Maagd

Mosagaat 

 

 

 

Nefriet Jade 

 

 

Nefriet Jade

Interessant om te weten
Jade is misschien wel één van de meest populaire edelstenen ter wereld en heeft een enorm rijke geschiedenis. In Azië is deze prachtige taaie vaak groene steen doordrenkt van traditie en spiritualiteit. Er is nogal wat verschil in allerlei publicaties wat Jade nu precies is. De meeste wetenschappers zijn van mening dat Jade de verzamelnaam is voor een menging van Nefriet en Jadeït, waarbij het percentage van de twee zeer kan verschillen . Bij Jade wordt vaak gedacht aan de kleur groen, maar Jade kent veel kleuren waaronder geel, wit, oranje en zelfs zwart. Jade werd in, vooral China, al vele duizenden jaren gebruikt voor sieraden en ornamenten, maar er werden ook wapens van gemaakt. Men zegt dat Jade zelfs sterker is dan staal! De naam Jade komt van het Spaanse ‘piedra de ijada’, dat ‘steen voor de lendenen’ betekent. Men had namelijk gezien dat in Mexico Jade als geneesmiddel werd gebruikt voor de nieren. Jade wordt niet zoals andere stenen in ruwe kristallen gevonden. Ruwe Jade is een rotsblok met een Jade laag. Vroeger werden stukken verhit en snel afgekoeld, waardoor de Jade als het ware los sprong, maar tegenwoordig werkt men met diamantzagen om de Jade te verwijderen.

Fysiek en mentaal
* bij nierziekten
* versterkt de blaas
* bij bedplassen

Sterrenbeeld: Weegschaal, Stier, Kreeft

 
 Obsidiaan

Interessant om te weten
Obsidiaan heeft een diepe glans en intens zwarte kleur. De steen is ontstaan uit lava. Deze lava is zo snel gestold dat er geen kristallen konden ontstaan. Obsidiaan is vulkanisch glas of gesmolten kwarts en bestaat uit voornamelijk silicea, aluminium, soms kalium, natrium en ijzeroxide. Het lijkt heel veel op glas en breekt gemakkelijk. Bij de Indianen werd Obsidiaan gebruikt voor wapens zoals messen, maar ook voor gereedschappen en andere gebruiksvoorwerpen. Tegenwoordig worden er nog steeds prachtige sieraden en kunstvoorwerpen van Obsidiaan gemaakt.
Obsidiaan schijnt genoemd te zijn naar een Romeinse soldaat met de naam Obsius, die in Ethiopie Obsidiaan vond. De meeste stenen wordt uiteraard gevonden op plaatsen waar vulkanen actief waren of zijn.Een van de grotere vindplaatsen bevindt zich in Noord Amerika (Zuid Westen en Utah). De steen komt voor in veel verschillende kleuren: donker groen, donker bruin, zwart, geel, blauw, paarsachtig...
Let op, want soms kan een donkere rookkwarts veel op een Obsidiaan lijken.

Fysiek en mentaal
* versterkt het gezichtsvermogen
* werkt tegen oogziekten en oogklachten
* bij staar
* voor goede nachtrust
* ondersteunt genezingsprocessen
* bevordert ‘geestelijk’ zien

Sterrenbeeld: Boogschutter, Steenbok, Waterman, Kreeft

Obsidiaan 

 

 

 
Onyx

Onyx

Interessant om te weten
Onyx is een prachtig diepzwarte en ondoorzichtige steen. Vroeger dé steen van tovenaars en bedrijvers van zwarte magie. Het woord Onyx komt uit het Grieks en betekent nagel of klauw. Volgens een legende zou Venus die met Eros had geslapen haar nagels hebben gebroken. Stukjes hiervan lagen verspreid op de grond. Omdat geen enkel deel van een ‘goddelijk lichaam’ kan sterven veranderden de goden de stukjes nagel in steen: Onyx.
Onyx is verwant aan Agaat en komt ook gestreept voor. De strepen lopen echter recht en parallel, in tegenstelling tot de strepen in Agaat. Rode, bruine en bruinrood gestreepte stenen worden Sardonyx genoemd. Stenen met een witte cirkel heten Lynx ogen. Onyx wordt in rozenkransen verwerkt om de concentratie te bevorderen en werd als steen in rouw sieraden verwerkt.

Fysiek en mentaal
* bij doofheid
* bij oorontsteking en oorsuizingen
* versterkt nagels en haren
* bestrijdt haaruitval
* helpt bij tranende ogen
* helpt bij circulatie stoornissen
* geldt als de steen die de mens laat luisteren naar Gods stem, die spreekt via het geweten

Sterrenbeeld: Leeuw, Steenbok, Boogschutter

 
 Opaal Agaat  Opaal Agaat
 
 Opaal in Matrix   Opaal in Matrix
 
  

 

Opaal Roze
 Opaal Roze
 
 Opaal Wit   Opaal Wit
 
 Opaliet  Opaliet
 
 

Peridoot

 

Olivijn of Peridoot

Interessant om te weten
Peridoot een groene, vaak doorzichtige steen. Hoe helderder hoe beter. Peridoot wordt ook wel Olivijn of Chrysoliet genoemd. Komt in de natuur vooral voor in kleine brokjes. Worden grotere stukken gevonden, dan zijn deze vaak zeer kostbaar.
Peridoot was eens waardevoller dan diamant en werd tot de 18e eeuw omschreven als Topazion of Topaas. Men beweert dat Peridoot werd ontdekt op het eiland Topazios, tegenwoordig St. John’s eiland in Egypte. De naam Peridoot komt vanuit het Grieks en betekent ‘geeft in overvloed’. De mooiste Peridoot wordt gewonnen op de grens tussen Pakistan en Afghanistan.

Fysiek en mentaal
* bevordert de weerstand
* sterkt het hart
* bestrijdt negatieve gevoelens zoals jaloersheid en egoïsme
* bestrijdt nerveuze dromen en depressiviteit.

 

Pietersiet

Pietersiet
 
 Prasioliet  

Prasioliet

 
 

 

Prehniet

Interessant om te weten
Prehniet is een soms doorschijnende, groen tot geelachtige steen en is genoemd naar de Nederlandse ontdekker ervan in 1783, Hendrik Van Prehn in Zuid Afrika. Andere namen voor de steen zijn Kaapse Chrysolit en Kaapse Smaragd. In China wordt Prehniet ook wel Druiventros Jade genoemd, vanwege de formaties waarin de stenen worden gevonden. Prehniet is een sterk kras vast kristal en bestaat voornamelijk uit aluminium, calcium, silicone met soms sporen van ijzer.
Aanvankelijk was Prehnit zeldzaam, maar er zijn nu vindplaatsen in de Verenigde Staten, Canada, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk en India.

Fysiek en mentaal
*  voor vorming en versterking van botten
*  goed voor opgroeiende kinderen
*  bij teveel aan maagzuur en maagpijn
*  versterkt geheugen
*  geeft structuur

Sterrenbeeld: Stier, Weegschaal, Maagd

 

 Prehniet
 
 Pyriet  

Pyriet, IJzerkies, Fools Gold

Interessant om te weten
Pyriet of IJzerkies is vaak glanzend geel of geelkoper van kleur en kan verdacht veel op goud lijken. Vroeger werd de steen ook gezien als grondstof om goud van te maken. Dit is natuurlijk niet het geval en wordt daarom ook wel ‘Fools Gold’ genoemd. Pyriet bestaat uit ijzer en zwavel en wordt over de hele wereld gevonden. Pyriet komt van het Griekse woord ‘Pyr’ (=vuur). Pyriet werkt namelijk als een vuursteentje wanneer het metaal raakt en werd als zodanig gebruikt in vroege geweren. Pyriet is ook bekend onder de naam ‘Incasteen’. In oude Inca graven vond men grote plakken gepolijst Pyriet. Waarschijnlijk werden deze als spiegels gebruikt. De steen is stabieler dan Marcasiet en kan tot kleine steentjes worden geslepen die dan in sieraden kunnen worden gezet. In de handel worden deze steentjes dan, onterecht, Marcasiet genoemd. In Lapis Lazuli zien we kleine insluitsels van Pyriet.

Fysiek en mentaal
*  helpt bij ontstoken luchtwegen
*  bij griep en koorts
*  bij bronchitis en keel- en mondaandoeningen
*  bij stotteren en epilepsie
*  helpt om je geluk te vinden

Sterrenbeeld: Weegschaal en Leeuw

 

 
 

Rhodochrosiet

Interessant om te weten
Rhodochrosiet of Mangaanspaat is een Mangaan houdende steen en heeft vaak een diep roze kleur met dunne witte en onregelmatig verlopende strepen. Rhodochrosiet werd in 2002 tot het officiële mineraal van de Amerikaanse staat Colorado benoemd. De steen wordt op meerdere plaatsen in de wereld gevonden, maar de mooiste exemplaren komen daar uit de Sweet Home mijn. Net voor de 2e Wereldoorlog werden een aantal prachtige rose stalagmieten gedolven in Argentinië. Men beweerde dat de Rhodocrosieten uit een mijn kwamen die al lang niet meer werd gebruikt, maar waar de Inca’s gedurende de 13e eeuw zilver en koper wonnen. De naam ‘Rosinca’ of  Inca Roos stamt uit de tijd dat de steen werd ontdekt onder de heerschappij van Inca Viracocha. Het Inca volk geloofde dat het bloed van hun voorvaderen de steen rood kleurde.

Fysiek en mentaal
*  steunt bij de gevolgen van de ziekte van Parkinson
*  geeft energie en levenslust
*  zorgt voor harmonie in je leven
*  stimuleert creativiteit en zelfexpressie
*  heelt het innerlijk kind

Sterrenbeeld: Kreeft, Stier, Schorpioen

 

 Rhodochrosiet
 
 Rhodoniet  

Rhodoniet

Interessant om te weten
Rhodoniet heeft een intens roze kleur met zwarte vlekken en aders. Het woord is afkomstig uit het Griekse ‘Rhodon’ en betekent ‘roze’. Rhodoniet werd aan reizigers meegegeven ter bescherming en men geloofde dat de steen het hart van degene die rondtrok sneller liet slaan bij gevaar.
Rhodoniet werd ook wel Astorit genoemd naar John Jacob Astor de rijkste man van de Verenigde Staten aan het begin van de vorige eeuw. Astor was de eigenaar  van de Toltec zilvermijn in Colorado, waar een bijzondere variant van de steen werd gevonden.

Fysiek en mentaal
*  bij angst
*  bij hoofdpijn door angst
*  geeft drager eigenwaarde
*  ontgiftend en zuiverend
*  steen van de reiziger

Sterrenbeeld: Stier, Steenbok

 

 
 

Robijn

Interessant om te weten
De Koning der Stenen. De mooiste Robijnen komen uit Birma en zijn daar van een uitzonderlijk mooie rode kleur. De rode kleur ontstaat door met name de aanwezigheid van chroom. De naam komt van het Latijnse ‘rubeus’, hetgeen ‘rood’ betekent. De meeste robijnen worden in India gedolven en zijn bijna altijd vrij kleine stenen. Daar noemt men de steen ‘Heer aller stenen’, omdat vroeger alle edelstenen die rood als koraal of geel als saffraan het eigendom van de hoogste kasten waren. De Robijn is één van de hardste stenen en wordt veel gevraagd als sieraad. Zij worden gevormd uit het mineraal Korund. Korund is bekend vanwege twee zeer waardevolle edelsteensoorten: Saffieren en Robijnen. De Romeinen beschouwden de Robijn als een bloem onder de edelstenen. Robijn vertegenwoordigde de gekristalliseerde hemelse liefde die de sensuele liefde van Eros combineerde met de spirituele liefde van Agape. In de Middeleeuwen werd de Robijn gezien als de steen van zieners en zou bij naderend onheil donker kleuren. Men geloofde ook dat robijnpoeder op de tong gestrooid bloedziekten kon genezen.

Fysiek en mentaal
*  werkt gunstig op de eierstokken
*  helpt een eventuele miskraam te voorkomen
*  verbetert bloedcirculatie
*  bij onvruchtbaarheid
*  geeft kracht en moed
*  laat je van het leven houden

Sterrenbeeld: Leeuw, Schorpioen, Ram

 

 

 Robijn
 
 Rookkwarts  

Rookkwarts

Interessant om te weten
Rookkwarts is meestal doorzichtig en heeft de kleur van grijze tot bruinzwarte rook. De steen is hèt nationale symbool van Schotland en is al sinds de Druïden een heilige steen. Door de geschiedenis heen is Rookkwarts veel gebruikt. Van Scarabeeën in Egypte, snuifflesjes in China tot zegelringen in de tijd van de Romeinen. Rookkwarts is een magische steen die veel door Sjamanen en Wicca’s (heksen) wordt gebruikt tijdens hun ceremonies. Bovendien zouden Rookkwartsen  mensen die buiten in de natuur werken geluk brengen.

Fysiek en mentaal
*  bevordert vrouwelijke vruchtbaarheid
*  voor een goede werking van de nieren
*  kalmeert, stabiliseert
*  bevordert het denkvermogen
*  geeft meer levensvreugde

Sterrenbeeld: Weegschaal, Steenbok, Schorpioen

 

 
 

Roze kwarts

Interessant om te weten
Een Roze kwarts of Rozenkwarts is een licht- tot donkerroze steen die meestal doorzichtig tot melkachtig gewolkt is. De steen vertoont soms kleine haarscheurtjes. Roze kwarts kan verkleuren onder invloed van zonlicht. Roze kwarts wordt ook wel de steen van het hart genoemd en staat voor alle vormen van liefde: romantische liefde, platonische liefde, moederliefde, zelfliefde … Roze kwarts is ook een mystieke steen en wordt nog steeds heel veel op spiritueel en emotioneel vlak ingezet. Een legende vertelt dat de Griekse God Eros de mensheid liefde en genegenheid wilde geven en daarom de Roze kwarts met zijn prachtige kleur en zachte energie aan de mensen gaf. Een Roze kwarts heelt het kind in de mens, steunt bij een ‘gebroken’ hart en verder staat de steen voor alles wat te maken heeft met geluk, vrolijkheid, positiviteit, schoonheid, magie…vandaar dat beweerd wordt dat de Roze kwarts ook rimpels vermindert…

Fysiek en mentaal
*  voorkomt duizeligheid
*  bij ouderdomskwalen
*  bevordert creativiteit
*  maakt ontvankelijk voor al wat mooi is!
*  vertederend, zacht en lief

Sterrenbeeld: Stier, Kreeft, Maagd

 

 Roze Kwarts
 
 Rutiel Kwarts  

Rutielkwarts

Interessant om te weten
Rutielkwarts is een Bergkristal waarin goudkleurige naaldjes van titaan oxide, ook wel Venusharen, zijn opgesloten. In het Engels wordt de steen ook wel Cupids Darts (pijltjes van Cupido) genoemd en in het Frans Fleches d’Amour (liefdes pijltjes). Men beweert dat Rutielkwarts ouder worden vertraagt. In de tijd van de Romeinen en de Grieken was Rutielkwarts zeer geliefd voor het maken van sierobjecten zoals Amphorae en drinkbekers. Soms werden van de zeer heldere stukken bollen geslepen die werden gebruikt door waarzeggers.

Fysiek en mentaal
bij aandoeningen van de luchtwegen
bij vastzittende hoest
bij hooikoorts

Sterrenbeeld: Maagd, Leeuw (goudkleurige naaldjes), Waterman en Steenbok (zilverkleurige naaldjes), Schorpioen, Ram (rood-oranje naaldjes).

 

 
 

Ryoliet

 Ryoliet
 
 Saffier  

Saffier

Interessant om te weten
Saffier komt voor in een veelheid van kleuren, van kleurloos naar lichtgeel en van oranje naar blauw. Saffieren zijn net als Robijnen afkomstig van het zeer harde mineraal Korund. Het woord Saffier is afkomstig van het Griekse ‘sapheiros’ en betekent ‘blauw’.Er wordt ook beweerd dat de naam Saffier verbonden is met de planeet Saturnus.
Grappig is dat de kleurloze Korund veel in de industrie wordt gebruikt als een schuurmiddel of als basis voor het maken van nagelvijlen.
Een goed geslepen Saffier moet veel schittering of ‘vuur’ tonen. Hoe meer ‘vuur’ hoe kostbaarder de steen. In het vroegere Perzië dacht men dat Moeder Aarde rustte op een enorme Saffier. De reflectie van de Saffier zou de hemel blauw kleuren. De mooiste en kostbaarste Saffieren zijn afkomstig uit Kashmir en Birma. De grootste Saffier werd 300 jaar geleden gevonden in Sri Lanka en heet ‘Star of India’ (536 karaat). Blauw is de kleur van autoriteit, van koningen en koninginnen. In veel kroonjuwelen zijn Saffieren van bijzondere kwaliteit verwerkt. De kostbare blauwe steen staat voor zuiverheid, liefde, spiritualiteit, geloof, wijsheid.

Fysiek en mentaal
*  beschermt de ogen
*  vermindert gevolgen van oogziekten
*  bij onrust en onzekerheid
*  bevordert concentratie
*  bevordert een rustige slaap
*  bij overmatige transpiratie

Sterrenbeeld: Vissen, Waterman, Steenbok

 

 

Sarder

 
 Sarder
 
 Sardonix  

Sardonix

Kijk ook bij: Onyx

Interessant om te weten
Sardonix is een gestreepte Onyx variant en familie van de Chalcedoon. Sardonix betekent: geaderd sieraad. De steen is vaak opgebouwd uit laagjes in zwart, wit, rood, oranje en bruin. In het oude Egypte was Sardonyx de steen van de ‘gewone man’. De koningen hadden hun Lapis, Robijn en Granaat. Sardonix werd door de Romeinse soldaten als Talisman meegenomen met een afbeelding van een held of een oorlogsgod zoals Mars of Hercules om hen moed en kracht te geven. Sardonyx is ook één van de twaalf funderingsstenen in de muur van Jerusalem. Het is de steen van bescherming, motivatie en wilskracht.

Fysiek en mentaal
* bij koorts
* bij woedeaanvallen
* bij beten, infecties en pijn
* voor zelfbeheersing

Sterrenbeeld: Ram, Leeuw

 
 Schalenblende  Schalenblende
 
 Smaragd  

Smaragd

Interessant om te weten
Smaragd is donkergroen en heeft zijn naam aan de kleur smaragdgroen gegeven, maar kan af en toe ook lichter van tint zijn. Smaragd is een Beryl soort. Van oudsher is de Smaragd een geliefde, gewilde en kostbare edelsteen. Al vóór 2000 v.Chr. werd in Egypte Smaragd opgegraven. Keizer van de Romeinen, Nero, zou zelfs een zonnebril uit Smaragd hebben gedragen, zodat hij de Gladiatoren in de arena beter kon zien. Overigens dachten de Romeinen ook dat lichte Smaragd stenen nog niet rijp waren en dat ze donkerder kleurden naarmate ze ouder werden! Sommige legenden beweren dat de Heilige Graal uit Smaragd werd gemaakt. Smaragd staat symbool voor liefde, geluk, eenheid en balans. Men zegt dat de kleur van de steen verandert wanneer een partner ontrouw is…
De mooiste stenen worden gevonden in Colombia, Brazilië en Zimbabwe.

Fysiek en mentaal
*  stimuleert het immuunsysteem
*  bij infecties
*  versterkt spijsverteringsorganen
*  ter ondersteuning bij trombose
*  bij spataderen
*  bij aambeien
*  vergroot geestelijke ontwikkeling
*  staat vergeving toe
*  staat voor vriendelijkheid en goedheid

Sterrenbeeld: Stier, Kreeft, Steenbok, Weegschaal

 
 Sneeuwkwarts SneeuwKwarts
 
 Sneeuwvlok Obsidiaan

 

Sneeuwvlok Obsidiaan

Interessant om te weten
Sneeuwvlok Obsidiaan is Obsidiaan met witte insluitsels (Cristobalit) die, de naam zegt het al, lijken op sneeuwvlokjes. Obsidiaan heeft een diepe glans en intens zwarte kleur. De steen is ontstaan uit lava. Deze lava is zo snel gestold dat er geen kristallen konden ontstaan. Obsidiaan is vulkanisch glas of gesmolten kwarts en bestaat uit voornamelijk silicea, aluminium, soms kalium, natrium en ijzeroxide. Het lijkt heel veel op glas en breekt gemakkelijk. Bij de Indianen werd Obsidiaan gebruikt voor wapens zoals messen, maar ook voor gereedschappen en andere gebruiksvoorwerpen. Tegenwoordig worden er nog steeds prachtige sieraden en kunstvoorwerpen van Obsidiaan gemaakt.
Obsidiaan schijnt genoemd te zijn naar een Romeinse soldaat met de naam Obsius, die in Ethiopie Obsidiaan vond. De meeste stenen wordt uiteraard gevonden op plaatsen waar vulkanen actief waren of zijn.Een van de grotere vindplaatsen bevindt zich in Noord Amerika (Zuid Westen en Utah). De steen komt voor in veel verschillende kleuren: donker groen, donker bruin, zwart, geel, blauw, paarsachtig...
Let op, want soms kan een donkere rookkwarts veel op een Obsidiaan lijken.

Fysiek en mentaal
*  versterkt het gezichtsvermogen
*  werkt tegen oogziekten en oogklachten
*  bij staar
*  voor goede nachtrust
*  ondersteunt genezingsprocessen
*  bevordert ‘geestelijk’ zien

Sterrenbeeld: Boogschutter, Steenbok, Waterman, Kreeft

 

 

 

Sodaliet

Interessant om te weten
Sodaliet is een blauwe steen, maar minder intens van kleur dan bijvoorbeeld Lapis Lazuli of Lazuriet. De steen vertoont ook vaak een wirwar van witte calciet adertjes. Vroeger noemde men Sodaliet ook wel de Lapis van de gewone man. De naam Sodaliet heeft te maken met het hoge natrium (in het Engels Sodium) gehalte.
Rond 1900 werd de steen ook in Canada gedolven en kreeg daar de bijnaam Bluestone.
Sodaliet is een zeer spirituele steen die de intuïtie aanscherpt en de mens kan leren op zijn gevoel af te gaan.

Fysiek en mentaal
* bij hoge bloeddruk
* stimuleert zelfvertrouwen
* kalmeert en bestrijdt hyperventilatie

Sterrenbeeld: Steenbok, Vissen, Maagd

Sodaliet 
 
 Spektroliet  

Spektroliet

 

Sugiliet

 

 Sugiliet
 
Tektiet

Tektiet

 
 

Tuliet

 Thuliet

 
 Tijgerijzer

 

Tijgerijzer

 

Valkenoog of Tijgeroog Blauw

Interessant om te weten
Valkenoog is de blauwzwarte variant van Tijgeroog, waarvan de goudgele kleur soms zelfs te zien is in de steen. Zoals de Goudkleurige Tijgeroog op het oog van een katachtige lijkt, herkennen we in de blauwe Tijgeroog de donkere en doordringende blik van de valk. Het is een steen die koele rust symboliseert en innerlijke vrede.

Fysiek en mentaal
* versterkt en verbetert het gezichtsvermogen
* bestrijdt oogziekten
* brengt lichaam en geest in balans

Sterrenbeeld: Waterman, Steenbok, Tweelingen

 Tijgeroog Blauw

 

Tijgeroog Goud

 

Tijgeroog Goud

Interessant om te weten
Tijgeroog is een goudgele tot goudbruine steen met een voortdurend van kleur wisselend patroon (=chatoyant) met donkere lijnen. Door veranderende lichtinval krijgen de stenen iets ‘levends’. Zij lijken op echte ogen. Vandaar dat Tijgeroog vanouds wordt gedragen als amulet tegen het ‘boze oog’ en tegen oogziekten. Tijgeroog werd gebruikt als beschermende talisman. Romeinse soldaten droegen gegraveerde Tijgerogen bij zich wanneer zij ten strijde trokken. De steen beschermt ook tegen zwarte magie en het is een ware gelukssteen voor de drager!
Tijgeroog wordt voornamelijk in Zuid Afrika gevonden en is een goede steen voor alles wat met geld en welvaart te maken heeft en wordt zelfs geassocieerd met macht en moed. Ooit was Tijgeroog net zo kostbaar als diamant. De hoeveelheid Tijgeroog die werd aangeboden in Zuid Afrika werd volledig gecontroleerd en zo konden de prijzen hoog worden gehouden.

Fysiek en mentaal
* helpt bij verkoudheid en astma
* activeert denken en concentratie
* zet de drager met beide voeten op de grond

Sterrenbeeld: Tweelingen, Leeuw, Boogschutter

 
 Tijgeroog Multi

 Tijgeroog Multi

 
 Tijgeroog Rood

  Tijgeroog Rood

 

Topaas Blauw

Interessant om te weten
Topaas is meestal gelig van kleur, maar komt ook voor in blauw, groen, roodachtig en zilvergrijs tot kleurloos. De naam Topaas werd heel lang geassocieerd met verlangen. Men vermoedt dat de naam afkomstig is uit het Sanskriet ‘tapas’, hetgeen hitte, vuur of passie betekent. De Egyptenaren waren ervan overtuigd dat de steen hen beschermde tegen alle slechte dingen, omdat zij geloofden dat de Zonnegod Ra met zijn gouden armen de Topaas zijn kleur gegeven had. De Romeinen hadden een vergelijkbare theorie met betrekking tot hun Zonnegod: Jupiter.
De Grieken dachten dat Topaas de kracht had mensen onzichtbaar te maken in tijden van nood, maar hen ook te waarschuwen, door van kleur te veranderen, wanneer voedsel of drank mogelijk vergiftigd was. De beroemdste Topaas is de Braganza die in de 17e eeuw in de Portugese kroon werd geplaatst (1640 karat). Men dacht dat het een diamant was, maar het ging hier om een kleurloze Topaas.

Fysiek en mentaal
*  bij trombose en bloedvatvernauwing
*  versterkt eetlust en levenskracht
*  bij slapeloosheid.

Sterrenbeeld: Leeuw, Kreeft, Schorpioen

 Topaas
 
Topaas Goud

Topaas Goud

 
 

Topaas Wit

 Topaas Wit
 
 Tourmalijn Diverse Kleuren

Tourmalijn Diverse Kleuren

 
 
   

Tourmalijn Kwarts

Interessant om te weten
Tourmalijn Kwarts is een combinatie van, meestal zwarte of donkergroene Tourmalijn naalden in een min of meer doorzichtige Bergkristal. Tourmalijn Kwarts wordt gevonden in kleine kiezelvormige stenen of enorme ‘keien’. De Sierra Nevada van Californië is één van de plaatsen waar grote stukken Tourmalijn Kwarts worden gedolven. Tourmalijn Kwarts ontstaat bij hoge temperaturen en onder veel druk. De Kwarts en de Tourmalijn zijn op dat moment vloeibaar en kunnen ‘mixen’. Wanneer de temperatuur weer daalt scheiden de beide mineralen weer, maar de Tourmalijn is nu ‘gevangen’ in de Kwarts.

Fysiek en mentaal
* beschermt tegen negatieve krachten
* bij angst, onrust en nervositeit
* geeft troost bij verdriet

Sterrenbeeld: Steenbok
 Tourmalijn kwarts
 
 Tourmalijn Watermeloen  

Tourmalijn Watermeloen

 

Tourmalijn Zwart Schorl

Tourmalijn Zwart Schorl
 
Tourmalijn Zwart

Tourmalijn Zwart

Interessant om te weten
De meest voorkomende kleur van Tourmalijn is zwart. Zwarte Tourmalijn wordt ook wel Schorl genoemd en is vooral bekend vanwege zijn sterke spirituele invloed. De steen is zuiverend en beschermend. De mooiste Zwarte Tourmalijnen zijn afkomstig uit Brazilië, Pakistan en Afghanistan. Typisch voor Tourmalijn is het Pyro-elektrisch effect. Dit wil zeggen dat bij verhitting in de steen een elektrische spanning opgebouwd wordt die bij afkoelen resulteert in een positieve en een negatieve pool, net als bij een batterij. Men beweert dat Zwarte Tourmalijn elektrische en energetische systemen reguleert, waardoor deze ook ingezet wordt tegen bijvoorbeeld stralingsenergie van laptops, computers, gsm’s en andere elektrische en elektronische apparatuur. Een kristal bij de computer of TV zou in staat zijn energievelden te manipuleren, zodat zij ons minder kunnen schaden.

Fysiek en mentaal
*  beschermt tegen negatieve krachten en invloeden
*  bij angst, onrust, nervositeit, stress en verdriet
*  beschermt tegen aardstralen en andere negatieve effecten van buitenaf

Sterrenbeeld: Steenbok. Boogschutter, Kreeft

 

 

 

Turitella Agaat

 Turitella Agaat
 
Turkoois Chinees  

Turkoois Chinees

 

Turkoois Divers

 
 Turkoois Divers
 
Turkoois Extra Turkoois extra usa
 

Turkoois

Interessant om te weten
Turkoois is een blauwe tot blauwgroene steen, meestal met bruine of zwarte vlekken en aders. Turkoois is door de geschiedenis heen door veel volkeren gebruikt als beschermende talisman en is gevonden in oude Egyptische graven (circa 3000vChr). In Egypte maakte men van Turkoois sieraden, de graftombes werden ermee versierd, de steen werd ook in fijngemalen vorm gebruikt als textielverf voor kleding. Ook de Perzen, de Azteken en de Amerikaanse Indianen hadden een bijzondere band met deze opvallend gekleurde steen. Nu nog wordt Turkoois verwerkt in Indiaanse sieraden. De steen is voor hen de verbinding tussen de hemel en de regen die hen verzekert van goede oogsten. De Azteken zagen de Turkoois als een heilige steen en versierden hun ceremoniële maskers ermee. De naam Turkoois zou al dateren uit de Middel Eeuwen en ‘Turkse steen’ betekenen. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat Turkoois uit het Midden Oosten via handelaren uit Constantinopel naar Europa werd gebracht. Voor de Turken is de Turkoois de Steen van Paard en Ruiter. Als talisman zou de Turkoois de ruiter beschermen voor vallen en het paard vaster ter been laten zijn. De beroemde Duitse natuurgenezeres, Hildegard Von Bingen noemt de Turkoois als één van de twaalf fundamenteel geneeskrachtige edelstenen.
Vindplaatsen zijn: Iran, Sinaï en de Verenigde Staten (o.a. Arizona, Californië,New Mexico).

Fysiek en mentaal
* helpt bij opvliegers
* bestrijdt verkalking en verharding van spieren en zenuwen
* helpt bij spataderen
* verbetert potentie

Sterrenbeeld: Waterman, Vissen, Tweelingen, Boogschutter, Weegschaal, Schorpioen

Turkoois

 

 

 Unakiet

 
Unakiet 
 
 Versteend agaat koraal  Versteend Agaat koraal
 

 Versteend Hout

 
 Versteend Hout
 

 Vuuragaat

 Vuuragaat
 

 Zoisiet met Robijn

 
 

Zoisiet met Robijn

 

Zonnesteen

Interessant om te weten
Zonnesteen is roodbruin of oranje-goud soms gedeeltelijk doorzichtig met glinsterende insluitingen.
De naam ‘Zonnesteen’ komt voor in 13e en 14e eeuwse IJslandse geschriften, waarin stond dat de steen werd gebruikt om bij bewolkt weer de zon te lokaliseren.
Men geloofde dat Zonnesteen, kleine stukjes van de zon waren en de drager veel macht gaven. Soms werd de steen zelfs geassocieerd met de herrezen Feniks. De Vikingen zouden de steen voor navigatie hebben gebruikt. Zonnesteen behoort tot de mineralengroep Veldspaat. De mooie ‘gouden’ schittering wordt veroorzaakt door insluitsels van rode koperdeeltjes.
De trefwoorden bij Zonnesteen zijn: Vrijheid, originaliteit, sensualiteit, romantiek, seksualiteit, onafhankelijkheid en geluk.

Fysiek en mentaal
*  helpt bij duizeligheid
*  bij Angina pectoris
*  bij gewrichtreuma en rugpijn

Sterrenbeeld: Schorpioen, Ram, Leeuw

Zonnesteen
 
   
   

Wekelijks worden er nieuwe steensoorten aan deze lijst toegevoegd.

kopieerbeveiliging webshop

Wat leuk dat je onze teksten en foto’s zó waardeert dat je er graag iets mee wilt doen. Wij zien dat als een compliment en natuurlijk mag je iets kopiëren. Maar… sta er wel even bij stil, dat wij enorm veel tijd steken in het samenstellen en schrijven van informatie over alles wat met edelstenen en spiritualiteit te maken heeft. Wij streven ernaar zoveel mogelijk, maar ook unieke en bijzondere wetenwaardigheden te verzamelen. Steengoed haalt haar gegevens uit talloze boekwerken, maar ook van het wereldwijde internet, en uit eigen bronnen en ervaringen. Alle foto’s zijn uniek en worden door onze eigen fotograaf gemaakt. Kopiëren mag voor niet commercieel gebruik indien je PuurSteengoed als bron vermeldt. Wanneer je informatie voor commerciële doeleinden wilt gebruiken dan verzoeken wij je eerst even contact met ons op te nemen: PuurSteengoed: 013-507 05 80/ int. +31 (0)13 507 0580/ email peter@steengoed.com. Alvast bedankt en veel leesplezier!

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen